Anders kijken naar onze ouderenzorg is een must. Er komen steeds meer ouderen en er zijn steeds minder mensen om voor hen te zorgen. Dat vraagt om een andere aanpak. Anders omgaan met mensen en middelen. We verzamelden 7 inspirerende voorbeelden voor je.
1. De postbode inzetten.
In veel afgelegen gebieden is de postbode soms de enige voorbijganger op een dag. Waarom die dan niet inzetten om een oogje in het zeil te houden? En een sociaal praatje met ouderen te maken? In Frankrijk doen ze dat al zo. Met succes. “Een onsje welzijn scheelt een kilo zorg”.
2. Een seniorenstad inrichten.
Als ouderen bij elkaar gaan wonen, kunnen ze beter naar elkaar omzien en samen zaken organiseren. Samenredzaamheid in ultima forma. Geen nieuw fenomeen. In Sun City Center in Florida doen ze dat al decennia zo. Daar is zelfs de politie-agent een pensionado. In Flevoland werd jaren geleden al eens een plan gemaakt voor een Nederlandse variant. In Schiedam wordt daar nu voor het eerst echt serieus aan gewerkt.
3. Hofjes bouwen.
Ouderen gaan er graag wonen, zo blijkt uit onderzoek. De oer-Hollandse hofjes zijn terug van misschien wel nooit weggeweest. De Knarrenhof is de paracetamol van deze hervonden woonvorm. De politiek riep eind vorig jaar zelfs op om er 1 miljard euro in te investeren. De kern van de Knarrenhof-aanpak? Lokaal mensen bij elkaar brengen en die wensen goed doorvertalen in het uiteindelijk te bouwen woningaanbod voor ouderen. En dat werkt.
4. De Thuisplusflat.
Wat als thuis niet meer gaat en het verpleeghuis nog een halte te ver is? Nu vallen veel ouderen dan tussen wal en schip. Precies daar is de Thuis Plus Flat voor. De gemeente Rotterdam (en omstreken) experimenteerde er volop mee.
5. ‘Samen’ wonen in het verpleeghuis.
Omdenken kan natuurlijk ook. Waarom alleen iets nieuws voor ouderen verzinnen? Humanitas in Deventer was er al een aantal jaar geleden flink mee in het nieuws: jongeren die in een verpleeghuis gaan wonen. Er is immers ook een groot tekort aan studenten- of jongerenwoningen. Teun Toebes is inmiddels de bekendste ‘jongere’ die in een verpleeghuis woont. Voor nog geen 100 euro per maand huurt hij een studentenkamer tussen dementerende ouderen. Jong en oud samen, dat zorgt voor reuring en wederkerigheid.
6. De buurtconciërge.
Als kwetsbare ouderen dan toch in eigen huis en wijk blijven wonen, wie kijkt er dan naar ze om? Wie helpt bijvoorbeeld bij het boodschappen doen? Of vervangt een lampje in de gang? Buur & Zo in Deventer introduceerde daarom de buurtconcierge. En breidt daar al flink mee uit.
7. Met je vrienden een eigen dorp bouwen.
De droom van veel ouderen: met vrienden een pand kopen en daar samen oud worden. Zodat je het samen kunt rooien. Een heel dorp bouwen is nog een stapje verder. 4 bevriende stellen in Texas deden het.
Heb je vragen, opmerkingen, nog meer voorbeelden of ervaringen met deze 7 concepten? Neem contact met ons op, we denken graag met je mee!