Coronavirus: initiatieven en start-ups die ouderen helpen

Eerder schreven we al een blog over fantastische acties die zijn opgezet waaraan jij een steentje kunt bijdragen tijdens deze coronacrisis. Daarnaast zijn er tal van bestaande en nieuwe initiatieven en start-ups die zich inzetten om ouderen te helpen. We zetten er een aantal in de spotlights in deze blog.

Generaties verbinden

Compaan en Memory Lane zijn initiatieven opgezet om mensen met elkaar te verbinden. Met de tablets van De Compaan kunnen ouderen onder andere beeldbellen met hun kinderen en kleinkinderen. Ook met de ZorgSchermen van Memory Lane kunnen ouderen contact houden met familie door onder andere te appen, mailen en videobellen.

SeniorWeb lanceerde op 23 maart ‘Thuis online’ een online gids waar ouderen antwoord kunnen vinden op hun praktische vragen rondom videobellen, muziek luisteren of virtuele museumbezoeken.
Voor deze groep is het éxtra lastig om niet of in beperkte mate bij hun dierbare te kunnen zijn. Voor hen is videobellen niet altijd mogelijk omdat degene die ze verzorgen daar niet altijd toe in staat is. Hun behoefte om contact te hebben met de ander is groot. Er worden babyfoons (met camera) ingezet om de ander ’toch even te zien’, andere opties voor livestreamen hebben we nog niet voorbij zien komen. Jij wel? Tip ons dan!

OGJG online college
Foto: online college Oud Geleerd Jong Gedaan

Online de collegebanken in

Via Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan kunnen ouderen interactieve colleges volgen die worden gegeven door studenten. Normaliter geven de studentdocenten de colleges in bibliotheken, buurt- en verzorgingshuizen. Dat is nu niet mogelijk. Daarom geeft Oud Geleerd Jong Gedaan de colleges via internet zodat zorginstellingen deze kunnen tonen of ouderen die vanuit hun eigen huis(kamer) kunnen volgen. Ambassadeur Erik Scherder benadrukt hoe belangrijk het is dat ouderen blijven leren en groeien. Immers, je bent nooit te oud om te leren!

Bijklets- en luisterlijn

ANBO heeft een speciale telefoonlijn geopend waar ouderen terecht kunnen met hun vragen of voor een praatje: 0348 – 46 66 66.  Mochten zij daar behoefte aan hebben, dan belt ANBO na een paar dagen terug om te vragen hoe het gaat. Daarnaast geeft ANBO virtuele (stoel)yoga-lessen die ouderen kunnen volgen om in beweging te blijven.

Omroep Max en de Luisterlijn werken samen. In hun campagne doet Jan Slagter een oproep om er voor elkaar te zijn en elkaar te helpen zonder dat we bij elkaar kunnen zijn.

Ook het Rode Kruis opende een hulplijn voor mensen die een luisterend oor, advies of extra hulp nodig hebben: 070-4455 888.

Een fleurig (t)huis

De telers van bloemen in ons land keken uit naar de lente waarin ze weer bloemen en bollen konden exporteren over de hele wereld. Omdat dat op dit moment niet mogelijk is en bloemen niet te bewaren zijn, bedachten twee Limburgers een actie. Ze kochten 10.000 bosjes tulpen om deze te bezorgen bij verzorgingscentra in buurt en zo de kamers van ouderen kleur te geven. Via Red je Boeketje kun je een boeket cadeau doen aan een oudere in een verzorgingshuis.

Ook BN’ers bundelden hun krachten en deelden bloemen uit bij verzorgingshuizen. Onder andere Ali B ging op pad met ANBO en bracht 150.000 boeketten langs bij ouderen.

Foto: Oma’s Soep 

Tafeltje dekje

Stichting Thuisgekookt koppelt buurtgenoten aan ouderen die niet in staat zijn boodschappen te doen of niet meer zelf kunnen koken. Buurtgenoten bereiden met liefde een warme maaltijd om die op gepaste afstand te bezorgen bij een oudere buur.
Bij Oma’s Soep komen ouderen en jonge vrijwilligers wekelijks samen tijdens kookdagen in Amsterdam en Groningen. Door de corona-uitbraak is het niet mogelijk om samen te koken. Daarom zijn het nu niet de ouderen die de leiding hebben in de keuken, maar de studenten die soep maken en langsbrengen bij de ouderen.

Het platform Maaltijdbutler.nl fungeert als overzicht voor verschillende maaltijdservices die ouderen helpen aan hun dagelijkse warme maaltijd. Eén plek met alle informatie over de veiligheidsmaatregelen van de maaltijdservices en hun leveranciers. Bekijk hier het praktische overzicht van Maaltijdbutler.nl.

Senior & Student
Foto: Senior&Student Marja en Wessel

Hulpvraag en aanbod

Stichting Senior&Student is een maatjesproject dat studenten aan ouderen koppelt. Normaliter worden de studenten ingezet voor sociale zorg. Omdat ze die rol op dit moment niet kunnen vervullen, helpen de studenten met taken buiten de deur zoals het ophalen van medicijnen, het doen van boodschappen of het uitlaten van de hond. Zo helpt student Wessel (28) Marja (76) door iedere dag teckel Moos uit te laten. Lees hier meer over Wessel en Marja.

Stichting Gouden Dagen zet zich in om eenzaamheid onder ouderen te bestrijden. Zoals Koning Willem-Alexander in zijn speech zei: ‘het Corona-virus kunnen wij niet stoppen, het eenzaamheidsvirus wel’.

In Zoetermeer, de stad waarin onze Grey Valley is gevestigd, koppelt het initiatief ‘Zoetermeer voor elkaar’ vraag en aanbod aan elkaar. 

Ook via WeHelpen worden hulpvragen gesteld en beantwoord door enthousiastelingen. 

Ondersteuning voor mensen met dementie

Met het terugschroeven van de zorgverlening en het beperken van bezoek, is dit voor alle ouderen een moeilijke tijd. Zeker voor de 280.000 Nederlanders met dementie, zij begrijpen vaak niet waarom we afstand moeten houden en er geen bezoek langskomt. Zorgrobot Tessa kan deze ouderen ondersteunen bij het uitvoeren van hun dagelijkse taken en zo structuur brengen en eventuele onrust wegnemen. Meer lezen over dit initiatief? Lees hier de blog van Grey Valley.

Lekker lezen

Bibliotheek Utrecht is gestart met een boekenservice voor hun oudere leden. Nadat alle ouderen (ruim 5000) zijn gebeld met de vraag of ze thuis boeken zouden willen ontvangen, bezorgen de bibliotheekmedewerkers deze op veilige afstand bij de ouderen thuis. Trouw schreef een artikel over deze mooie actie.

Concert op de binnenplaats

De Nijmeegse zangeres Sher Careman was niet blij toen ze hoorde dat al haar concerten waren gecanceld. Maar haar teleurstelling heeft plaatsgemaakt voor hulpvaardigheid. Ze studeert nu jaren vijftigmuziek in en zingt deze nummers op de binnenplaats van een verzorgingshuis.

Jouw initiatief onder de aandacht brengen?

Wil je jouw organisatie op de kaart zetten of meer betekenen voor ouderen? Met kennis, kunde of inzicht? We denken graag mee! Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

DEEL.

vijftigplussers jouw kant op bewegen?

Waarom Bureauvijftig?

Leer je doelgroep kennen als geen ander

Ruim 15 jaar marktleider

Full service: data, strategie en campagnes

Wij kijken anders naar ouder worden

Toegang tot het Nationale 50Plus Panel

Scroll naar boven

Benieuwd wat de nieuwe generatie ouderen typeert?

Scroll naar boven