De 20 ouderentrends van 2020 | Silver Trends

Ouderen zijn hot. Je kunt geen krant openslaan of blog lezen zonder dat zij een hoofdrol spelen. Er komt een ‘silver tsunami’ onze kant op. We organiseren zelfs wedstrijden om ze te benoemen. En even leek het of ook de klimaatdiscussie door hen gekaapt werd. “Ok, boomer.” maakte ‘boomer’ het woord van het jaar 2019.

Net als in onze blogs van voorgaande jaren zetten wij de belangrijkste ouderentrends voor jou op een rijtje. Waar je nog 11 maanden van 2020 mee aan de slag kunt. Op 6 februari aanstaande nemen Filip Lemaitre (Bureau50) et moi je graag mee langs alle ouderentrends. In dit blog lees je er alvast een paar. Aanmelden voor de trendsessie kan onderaan deze blog.

1. Jane, Jagger en de JOP’s

Er is een derde levensfase ontstaan, ergens tussen volwassen en heel oud. ‘De vitale oudere fase’, die zo 20 tot 25 jaar of meer kan duren. Trouw organiseerde een wedstrijd om deze fase te benoemen. YEP won, maar werd in Nederland later vervangen door JOP: Jonge Oudere Personen. In België werd voor Jagger gekozen, naar de immer vitale zanger van de Rolling Stones, Mick Jagger. Bureau50 voegde daar Jane aan toe, voor de vrouwelijke variant. De grote vraag, hoe bereik je ouderen in deze lifestyle fase?

2. Leeftijd wordt met trots gedragen

Oud worden en zijn krijgt weer waarde. Age as a badge of honour is trots zijn op je leeftijd en erkenning krijgen voor ervaring. Langzaam verschuift onze op jong zijn gerichte cultuur. Jong voelen, maar trots zijn op het oud zijn. Is dat al voelbaar op de arbeidsmarkt?

3. ‘Flat age’ samenleving

Leeftijd speelt überhaupt een steeds minder grote rol. Grenzen vervagen, net als hiërarchie tussen generaties. Fluitsma en Van Tijn zongen ooit ‘een zoon die noemt zijn vader Piet‘ als aanklacht tegen die verplatting. Inmiddels een feit. Wat doet dat met onze maatschappelijke verhoudingen?

4. Het GAP-jaar

Precies wat het is: een jaar er tussenuit. Dat is niet meer voorbehouden aan net afgestudeerden, maar een trend die we ook bij veel actieve vijftigers en zestigers zien. Een jaar onbetaald reizen of vrijwilligerswerk. Om daarna een nieuwe stap in de carrière te zetten of een ander pad in te slaan.

5. Midorexia

Met het vervagen van leeftijdsgrenzen is oud niet meer voorbehouden aan ouderen en jong niet meer persé van de jongeren. We zien steeds meer ouderen die zich gedragen alsof ze nog jong zijn. Dat schijnt zelfs een heus ziektebeeld te zijn. Maar ligt daar niet een kans voor de modebranche? De technologieverkopers?

6. Silver driver

Driekwart van alle nieuwe auto’s wordt door 50-plussers gekocht. Zij blijven ook steeds langer doorrijden. Tot op hele hoge leeftijd. En ze zijn met meer. Zo ontstond enkele jaren geleden al de ‘seniorenfile’, van dagjesmensen die gewoon ’s morgens en ’s avonds in de spits aansloten. Welke impact heeft dit op de autobranche? Wat doet het met onze verkeersveiligheid?

TRENDS VAN 2024 OOK LEZEN?

Het nieuwste trendrapport is inmiddels uit, download deze hier.

DEEL.

vijftigplussers jouw kant op bewegen?

Waarom Bureauvijftig?

Leer je doelgroep kennen als geen ander

Ruim 15 jaar marktleider

Full service: data, strategie en campagnes

Wij kijken anders naar ouder worden

Toegang tot het Nationale 50Plus Panel

Scroll naar boven

Benieuwd wat de nieuwe generatie ouderen typeert?

Scroll naar boven