fbpx

Podcast: de grijze revolutie

De Nederlandse bevolking vergrijst. Dat heeft impact op onze samenleving. Hoe we wonen, zorgen, winkelen en bewegen. We krijgen te maken met nieuwe maatschappelijke uitdagingen. Voor anders denken en kijken. Voor denkers die anders durven te kijken. In De Grijze Revolutie gaan Anne Hezemans en Floris Venneman hierover in gesprek met gasten. Hoe kijken zorgbestuurders naar de toekomst? Welke maatregelen moeten we als samenleving treffen? Hoe verbinden we generaties?
Beluister nu alle afleveringen op Spotify of hieronder. Veel luisterplezier!

#12 | “Welzijnsorganisaties gedragen zich als CALIMERO”

Gwen Spies, directeur-bestuurder van Welzijnskwartier te Katwijk, is deze week te gast. Ze praat met Anne en Floris onder andere over haar verbazing dat we het in Nederland hebben over “woonzorgvisies” en niet over “woonwelzijnvisies”. Dat zegt veel over hoe we hiermee omgaan, haar oproep: “laten we trots zijn op de welzijnssector. Het is echt een vak en misschien wel de oplossing voor heel veel uitdagingen”. En waarom spelen welzijnsorganisaties nog steeds Calimero: “Zij zijn groot en ik is klein” vraagt Gwen zich af. Benieuwd? Luister verder!

#11 | “we hebben de natuurlijke neiging dat goed voor iemand zorgen, overnemen en beschermen is”

Deze week is Conny Helder, voormalig minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, te gast. Ze praat met Anne en Floris over wat wél kan. Of we de  zorg tot een crisis moeten verklaren waar heel Nederland van in de war raakt? Of ga je heel gericht te werk, moeten we investeren in innovatie of slimmer (samen)werken? Laten we het probleem in de ogen blijven kijken: met name het gebrek aan personeel in de toekomst. Laten we ervoor zorgen dat we niet vanuit schaarste hoeven te kiezen. Laten we het meer over het leven hebben en minder over de zorg. Als we het samen goed doen, dan dichten we samen de (zorg)kloof. Hoe Conny dat voor zich ziet? Beluister het in aflevering 11!

#10 | “De enige oplossing voor de  uitdagingen? Terug naar de bedoeling!”

John Olde Olthof, bestuurder van ouderenzorgorganisatie Pleyade, praat met Anne en Floris over de enige manier om echt structurele oplossingen te lanceren. Namelijk door terug naar de bedoeling van de organisatie te gaan. “We hebben een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Systemen die daar niet altijd op ingericht zijn.” Het hebben van een koers die verder kijkt dan de komende twee jaar, maar naar 2035. Daarmee aan de slag gaan, voorbij echo’s en beperkende gedachten. Hoe John dat doet? Luister nu aflevering 10!

#9 | “Een huis is een verzameling verhalen: door te luisteren creëren we doorstroming 2.0”

Deze week praat Marco de Wilde, directeur-bestuurder van woningcorporatie Woonstede in Ede, met Anne en Floris over hoe corporaties weer terug zouden moeten naar hun oorspronkelijke opdracht: bijdragen aan het welzijn van wijkbewoners. “Het gaat echt niet alleen om woningen bouwen. We moeten zorgen voor veerkrachtige wijken waar je kunt blijven wonen van wieg tot graf. Dat kan alleen door samen met andere organisaties op te trekken en domeinoverstijgende doelen te formuleren.”

#8 | “Een diagnose zegt slechts beperkt iets over wat je nog kunt”

Ton Bakker (wetenschapper en directeur bij de Stichting Wetenschap Balans) gaat in de achtste aflevering met Anne en Floris in gesprek over het feit dat er meer focus moet komen op functiebehoud in plaats van ziektepreventie. Anders blijven we zorgmedewerkers opleiden die niet zijn toegerust op wat ze te wachten staat.

#7 | Het gaat niet om groter worden, het gaat om het juiste doen bij mensen thuis”

Anne en Floris gaan in gesprek met Joyce Jacobs (bestuurder) over hoe De Wulverhorst bewust lokaal werkt: voor, met en door mensen in Oudewater. “We moeten niet alles willen meten, maar talenten benutten. Ook een grote organisatie kan klein denken; het is een kwestie van visie en willen.” Dat begint bij het écht begrijpen voor wie je het eigenlijk doet. Daar omheen mensen samen brengen. Om uiteindelijk het juiste te doen bij mensen thuis. Lokaal. Kleinschalig denken, werken en doen.

#6 | “We zitten niet te wachten op valse nostalgie”

Deze week is Anneke Westerlaken, bestuursvoorzitter ActiZ te gast. Als vanuit de politiek nu ineens het credo komt: ‘Wij zorgen wel voor u’ (denk aan de verzorgingshuizen), dan heeft dat consequenties. Op zo’n moment stellen wij de vraag: wie gaat er voor deze mensen zorgen? Hoe lossen we dat op? Door de pensioenleeftijd omhoog te gooien? Of arbeidsmigranten aan te trekken?Je kunt namelijk niet én, én, én doen. Dat maatschappelijke debat moet er komen, met een eerlijke boodschap en niet met valse nostalgie.

#5 | De transitie voelt voor zorgmedewerkers als een existentiële crisis

Frido Kraanen (voormalig bestuurder bij Omring) praat met Anne en Floris over de doorgeschoten professionalisering in de zorg en de behoefte aan burgerkracht om er weer uit te komen. “Onze zorgprofessionals hebben een vak geleerd; dat pakken we nu van ze af om het aan ‘amateurs’ te geven – deze transitie doet pijn!”

#4 | Iedereen zou zich moeten afvragen: is mijn huis en buurt toekomstbestendig

Anja Stunnenberg, bestuurder bij Markenheem, praat met Anne en Floris over het feit dat het in de zorg gelukkig steeds vaker gaat over “het praatje” in plaats van over een behandeling. Toch zijn mensen in de zorg schaars. Die moeten straks een keuze maken: wie ga ik helpen? Want: Markenheem komt niet meer overal langs.

#3 | Innovatie is een groeiproces:

gas erop en gaan

Ton Poos (bestuurder Vilente) praat met Anne en Floris over onze ‘state of the art’ ouderenzorg. Waar we volgens hem van af moeten. Af van ‘kom maar hier met je vader of moeder, we regelen het wel.’ Naar: ‘Laten we het met z’n allen doen!’. Er is veel meer mogelijk met minder mensen. Maar dan moeten we nú als maatschappij de handschoen van de ouderenzorg opnemen.

#2 | Laten we afstappen van labels in de zorg

Rachel Leijdekkers en André Brand (bestuurders van HilverZorg) praten met Anne en Floris over hoe het zou zijn om weer normaal te gaan doen. Hoe organiseren we zorg echt anders? Durven we voorbij de regels te kijken? Het vergt moed om samen van co-creatie naar co-realisatie te gaan. Hoe komen we af van al die labels zodat we weer kunnen kijken naar waar het echt om gaat?

#1 | Ouderenzorg 2.0 vraagt om einde aan systeemarrogantie!

Marco van Alderwegen (samenbrenger en voormalig bestuurder ouderenzorgorganisatie Vereen) praat met Anne en Floris over systeemarrogantie en het lef dat – niet alleen – zorgbestuurders moeten tonen als we de zorg anders willen organiseren. Méér keuze in plaats van minder. Zodat zorg meer ondersteunend kan worden aan het leven. Van 80% zorg en 20% leven naar 20% zorg en 80% leven.

DEEL.

vijftigplussers jouw kant op bewegen?

Waarom Bureauvijftig?

Leer je doelgroep kennen als geen ander

Ruim 15 jaar marktleider

Full service: data, strategie en campagnes

Wij kijken anders naar ouder worden

Toegang tot het Nationale 50Plus Panel

Scroll naar boven

Benieuwd wat de nieuwe generatie ouderen typeert?

Scroll naar boven