Met de dubbele vergrijzing en daarmee de stijging van de druk op zorg en ondersteuning neemt ook de noodzaak voor het goed regelen en mogelijk maken van informele zorg flink toe. Het aantal mensen dat in de zorg werkt neemt de komende jaren zeker niet toe, wat simpelweg betekent dat we meer zelf zullen moeten organiseren. Iets dat moet, maar zeker ook iets dat kan.
Dit vraagt anders kijken. Laat dat nu net zijn dat we bij Bureauvijftig graag doen. Daarom pakken wij de handschoen op om ons actief in te zetten voor het delen van onze kennis rondom de doelgroep en hun houding, verwachtingen en gedachten rondom informele zorg. Vaak in de vorm van het mantelzorgen voor (schoon)ouders of een oudere buurvrouw, maar er is meer. Daarom zijn we extreem blij met de komst van Ton in ’t Veen in ons team als onze nieuwe expert informele zorg.
INFORMELE ZORG: LIEFDE VOOR NAASTE
Informele zorg is de zorg en ondersteuning verleend door mensen die dat niet als hun beroep doen en er dus ook niet voor betaald worden. Vaak ingegeven door een persoonlijke band met een individu (ouders, partner, buren). Uit liefde, vriendschap of vanuit een idealistische inzet (denk aan de kerk- of een maatschappelijke betrokkenheid).
PERSOONLIJKE ERVARING
Ton heeft zich vanuit de praktijk ontwikkeld tot expert op het gebied van informele zorg. Door anders te kijken naar de zorg en hoe het wèl kan. Zijn vrouw kreeg op vroege leeftijd de diagnose Alzheimer. Waardoor hij in hele korte tijd tegen alle (on)mogelijkheden van het systeem van zorg en ondersteuning aanliep.
“Ik weet nu dat mijn Hester tot aan haar laatste reis thuis had kunnen blijven wonen.” – Ton.
Deze ervaring zet hij nu graag in om andere organisaties verder te helpen. We kijken ernaar uit om Ton zijn expertise te combineren met onze kennis over de 50-plus doelgroep. Om zo, onze klanten nóg beter te kunnen helpen bij het ontwikkelen van woonzorgconcepten, het uitrollen van een nieuwe missie en visie of het ontwikkelen van campagnes.
Dit gaan we DOEN
Vanuit onze missie ‘van Nederland de beste plek maken om oud te worden én te zijn’ gaan we samen aan de slag om de informele zorg te ondersteunen. Om een verschil te maken in de levens van honderdduizenden Nederlanders die een groot deel van de zorg voor hun naasten (moeten) realiseren. Dit biedt kansen voor werkgevers: om mantelzorgers op de werkvloer te ondersteunen. Voor zorgorganisaties die met mantelzorgparticipatie een nieuwe vorm van dienstverlening kunnen aanbieden in de wijken. Welzijnsorganisaties en gemeenten kunnen op hun beurt relevanter worden in het verbinden van de informele- en formele zorg.
Wij helpen graag met onze expertise hier strategie, campagnes en concepten voor te ontwikkelen. Met Ton. Mooi dat je erbij bent.
Èn zoals Ton altijd zegt: met de focus op wat wèl kan!