Ook dit jaar is het weer een fijn document om te lezen: het PIM (Platform Innovatie in Marketing) Trendrapport 2022. Dit jaar geeft het ons mensen en organisaties, richting om inclusiever te worden en gelijkwaardigheid te bevorderen.
In het ruim 70 pagina’s tellende document komen verschillende seksuele voorkeuren en vele culturele achtergronden naar voren. Waar wij ons als merken bewuster van moeten zijn. Alleen dan kunnen we inclusiever worden, aldus schrijfster Nadine Ridder.
Daar kan ik het alleen maar mee eens zijn. Toch hoopte ik, bij het omslaan van de volgende pagina’s, dat ook de inclusiviteit van alle generaties benoemd zou worden. Het betrekken van jong én oud(er). Daar ben ik helaas niets over tegengekomen. Een gemiste kans wat mij betreft. Juist omdat er veel parallellen zijn: juist omdat veel ‘ouderen’ zich ook voelen buitengesloten door merken. Zich niet (meer) herkennen in campagnes en concepten. Zich niet serieus genomen voelen.
Ik wil vooral niets afdoen aan het stevige verhaal en de bijbehorende oproep van Nadine. Sterker nog, ik wil het van harte onderstrepen en aanmoedigen. Laten we als merken inderdaad meer aandacht hebben voor de grote diversiteit in de markt en de kansen die dit biedt. Maar laten we daarbij de ouderen niet vergeten.
Een nieuwe activistische generatie
Interessant is om te lezen dat de generatie Z-ers (zeg maar de 12- tot 25-jarigen) worden neergezet als misschien wel de meest activistische en bewuste generatie. Daar doen we mijns inziens geen recht aan de babyboomers die in hun jonge jaren de barricaden op gingen. Zij hebben in de jaren ‘60 gestreden voor een veel zaken die we nu als ‘normaal’ beschouwen. Is het een idee om juist deze babyboomers en de generatie Z-ers aan elkaar te verbinden?
Er wordt vaak verwezen naar een onderzoek van het medium VICE onder een grote groep jongeren uit de generatie Z. Lijkt mij interessant om dezelfde vragen in ons Nationale 50Plus Panel uit te zetten. Het zou mij niets verbazen als er veel overeenkomsten zijn, misschien wel meer dan we nu op voorhand denken of verwachten.
‘Niet voor mij’
Wat in het PIM-trendrapport overeenkomt met onze onderzoeken, is dat de doelgroep zich niet of nauwelijks in campagnes herkent. Uit een peiling in ons Nationale 50Plus Panel blijkt dat dit geldt voor 75% van de 50-plussers. Doordat beelden niet aansluiten, men niet wordt aangesproken in de juiste bewoordingen of doorspekt zijn van onjuiste aannames. Niet inclusief, maar ook zonde van alle tijd, energie, creativiteit en geld dat in deze campagnes is geïnvesteerd.
Een mooi advies van Nadine Ridder, het mantra bij Bureauvijftig is: “Als je er voor een specifieke, ondervertegenwoordigde groep wilt zijn, zorg dan dat je hen betrekt bij iedere stap in het proces.” Dus dat is wat we doen voor onze klanten. Niet voor, maar mét ouderen een campagne of merk lanceren. Met hen in gesprek gaan over wat ze willen, denken en voelen. Dat loont. Voor zowel jouw merk als jouw doelgroep.
Inclusief zeker, maar laten we ‘leeftijd’ niet vergeten
Om een inclusief merk te zijn, is het belangrijk om jouw doelgroep echt te snappen en te (h)erkennen. Iedereen als gelijkwaardig te beschouwen. Een inclusief merk zijn betekent niet dat je er per se voor iedereen moet (willen) zijn. Het betekent vooral dat bewust nadenkt over of je niemand uitsluit op basis van gender, seksuele voorkeuren, een handicap of culturele achtergrond. Of leeftijd en generatie. Kies je doelgroep en trigger hen in een vorm die herkenbaar is voor hen. Maar voorbij gaat aan demografische kenmerken.
Download hier het PIM Trendrapport 2022.
Sparren of ideeën uitwisselen? Ja graag! Neem gerust contact met mij op!