Er is een gezegde: iedereen wil oud worden maar niemand wil het zijn… Voor de bewoners van de Blue Zones gaat dat niet op. Oud worden is niet per se hun voornaamste doel, maar ze zíjn het wel.
Blue Zones?
De Blue Zones zijn vijf gebieden waar mensen opvallend veel ouder worden dan elders op de wereld. Het gaat om Okinawa in Japan, Sardinië, Nicoya op Costa Rica, Ikaria in Griekenland en Loma Linda in Californië. Hoewel deze plaatsen zowel qua geografie als cultuur flink van elkaar verschillen, hebben ze ook opvallend veel vergelijkbare kenmerken als het gaat om gezondheid en levensduur en vinden we er bovengemiddeld veel mensen boven de 100 jaar.
Inspirerende documentaire
De Amerikaanse schrijver Dan Buettner struinde jarenlang de wereld af op zoek naar plaatsen waar mensen langer leven. Vanaf het begin van de jaren ‘80 werkte hij samen met National Geographic aan een formule voor een lang leven. Die zoektocht leidde tot de ontdekking van de Blue Zones. Dit jaar verscheen op Netflix een inspirerende docu-serie waarin we Buettner kunnen vergezellen op zijn reis over de wereld. Dankzij interviews met de bewoners, aangevuld met onderzoeksresultaten, krijgt de kijker een boeiend in het geheim van deze oudste mensen op de wereld!
Belangrijke levenslessen
Wat de documentaire speciaal maakt, is dat we niet alleen kennis maken met deze uitzonderlijke mensen, maar dat we – al kijkend – ook het een en ander kunnen leren over ons eigen leven. Zo eten de bewoners Blue Zones vooral plantaardig, lokaal geproduceerd voedsel. De nadruk ligt op groenten, bonen en volle granen en vlees wordt amper gegeten.
Vrijwel iedereen is continu in beweging. Niet door in een sportschool aan gewichten te hangen, maar door een levensstijl waar elke dag wandelen en wroeten in je eigen tuintje heel gewoon zijn. De mensen in Blue Zones zijn gezelligheidsdieren. Ze brengen veel tijd door met familie en vrienden en ervaren daardoor veel meer geluk en minder stress. Ook bijzonder: vrijwel alle geïnterviewden hebben een duidelijk doel in hun leven, of het nu gaat om familie, werk of hobby’s. Dat leidt tot een diep gevoel van voldoening en motivatie. En hoewel het echt niet zo is, dat deze mensen in een paradijselijke, stressvrije omgeving leven, weten ze die stress wel te minimaliseren door dagelijkse rustmomenten en ontspanningstechnieken toe te passen. Allemaal geen rocket science zou je zeggen, toch? Dus: op naar de 100. Je hoeft alleen op te letten wat je eet en actief te blijven. Als je dan ook nog investeert in je vrienden en familie, op zoek gaat naar je passie en eindelijk begint met die meditatielessen, komt het vast goed!