Goed oud worden? Word vrienden met je buren

Fijn oud worden? Word vrienden met je buren!

De sfeer zit er goed in: vier mensen zitten in de kleine huiskamer van mevrouw de Groot (82) te eten en te kletsen. Hoewel mevrouw de Groot altijd hield van koken, gaat dat de laatste tijd moeilijk vanwege de artrose in haar handen. Toen ze dat een keer terloops tegen de buurvrouw vertelde, stond er prompt diezelfde avond nog een heerlijk geurend pannetje voor de deur. Inmiddels eten mevrouw de Groot en de buurvrouw elke week een keertje samen, waarbij de buurvrouw kookt en mevrouw de Groot helpt waar ze kan.

Nog even en een kwart van de bevolking is boven de 65 en een derde zelfs ouder dan 80. Een deel van deze mensen heeft mogelijk zorg nodig. De tijden dat je ervan uit kon gaan dat die in overvloed beschikbaar zou zijn als je eenmaal oud bent, zijn echt voorbij. Het is vijf voor twaalf. Hoog tijd dat dit goed tot ons doordringt.

Hoe ziet later er uit?

Hoe wil je dat je toekomst eruit gaat zien? Wat ga je regelen? Je kop in het zand steken is er niet meer bij. Uit ons Thuis Oud Worden onderzoek blijkt dat we het liefst thuis willen blijven wonen. Slechts 7% geeft aan naar een verpleeghuis te willen als zorg nodig is. Dan moet je je wel nú afvragen: hoe toekomstbestendig zijn mijn huis en buurt? Zijn de winkels dichtbij genoeg om straks wandelend boodschappen te kunnen doen? Op welke buren kan ik een beroep doen als ik iets nodig heb?

Wie kijkt naar je om? 

Wat is nodig om op een prettige manier oud te worden? Of beter nog: wie heb je nodig om prettig oud te kunnen worden? Laten we wel zijn: professionele zorg zal er altijd zijn. Maar dan wel alleen voor de echt kwetsbaren onder ons. Voor de rest geldt: doe het zelf of samen met mensen uit je omgeving. Hoe pak je dat aan? Doe je een beroep op je kinderen? Prettig als dat kan, maar dat is niet altijd zo.

Maak contact met je buren 

Hoe fijn zou het zijn om eventueel nodige zorg te verdelen onder meer mensen? Onderzoek toont aan dat maar liefst 63% van alle 50-plussers er alle vertrouwen in heeft dat ze op hun buurtgenoten kunnen terugvallen, mocht dat nodig zijn. Het kan natuurlijk ongemakkelijk voelen om je buurman te vragen of hij je wil helpen met de boodschappen. Maar stiekem vinden de meeste mensen het fijn om zich nuttig te maken voor een ander. Het pleidooi is dan ook: zorg voor een warm netwerk. Wat helpt, is om elkaar te ontmoeten vóór er hulp nodig is. Organiseer een straatfeest of doe zoals onze zuiderburen en ga gewoon voor je huis zitten – je zult zien dat de buren vanzelf aanschuiven! Praat samen over de grote en de kleine dingen in het leven. Uiteindelijk gaat kwaliteit van leven veel minder over zorg en veel meer om contact en verbinding met andere mensen!

DEEL.

vijftigplussers jouw kant op bewegen?

Waarom Bureauvijftig?

Leer je doelgroep kennen als geen ander

Ruim 15 jaar marktleider

Full service: data, strategie en campagnes

Wij kijken anders naar ouder worden

Toegang tot het Nationale 50Plus Panel

Scroll naar boven

Benieuwd wat de nieuwe generatie ouderen typeert?

Scroll naar boven