fbpx

Willen ouderen wel doorstromen op de huizenmarkt? Jazeker. 

Terwijl ik de feiten verzamelde voor deze blog, stuitte ik op een grappig verhaal: een vrouw vertelt over de zoektocht van haar en haar nieuwe partner naar een geschikt thuis. Het wilde maar niet vlotten. En dus besloten ze heel onorthodox eerst het huidige – veel te grote – huis te verkopen. Dat ging onverwacht snel. Met als gevolg dat ze toen ineens letterlijk op straat kwamen te staan. Ze maakten van de nood een deugd en vertrokken voor een lange reis naar het buitenland. Alleen bleek – toen ze maanden later terugkeerden –  de Nederlandse huizenmarkt nog steeds in een impasse te zitten: te weinig huizen voor veel te veel geld… dus verplaatsten ze hun zoektocht naar Frankrijk. En vonden daar – wonder boven wonder – hun droomhuis. Passend en betaalbaar. Eind goed al goed. 

Doorstroming vastgelopen? 

Maar vóór we nu met z’n allen ons heil in het buitenland gaan zoeken: is het écht zo dat de doorstroming stagneert? Ja en nee. Hier 5 scenario’s hoe ouderen wel degelijk zouden willen doorstromen! 

1. We willen graag kleiner wonen

Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van alle ouderen eigenlijk vindt dat ze te groot wonen. Ze zouden dus graag naar een maatje kleiner willen uitkijken – mits dat beschikbaar was! Veel van hen zijn immers ‘empty-nesters’, mensen bij wie de kinderen al volwassen zijn en die nu in een huis zitten met (te veel) lege kamers. Alleen lopen ze tegen hetzelfde beperkte aanbod aan dat het stel hierboven naar Frankrijk deed verhuizen.

2. Het moet financieel te behappen zijn

Wat speelt nog meer een rol? Allereerst natuurlijk het financiële plaatje. Hoe ouder men wordt, hoe groter de zorg dat verhuizen gepaard gaat met hogere financiële lasten. Dat hoeft niet overigens niet te stroken met de realiteit; vaak is het meer een onderbuikgevoel. De vrees om ‘leven over te houden aan het eind van je geld’. Daarnaast ziet men ook hoe langer hoe meer op tegen de financiële onzekerheid en de rompslomp die samen gaat met een verhuizing: het inpakken, uitpakken, opnieuw inrichten van een huis. 

3. Gelijkvloers en met wat groen

Hoe ziet zo’n droomhuis er dan eigenlijk uit? Nou – bijvoorbeeld met een eigen balkon of tuintje. Die moet dan uiteraard wel makkelijk te onderhouden zijn. Liefst zou men gelijkvloers willen wonen, want ja, die trappen die vormen op den duur toch een obstakel. Het zou ook leuk zijn als het om een woonomgeving gaat waar meerdere generaties bij elkaar wonen. 

4. Zorg beschikbaar 

Iets meer dan een derde van alle mensen geeft aan dat ze wel zouden willen verhuizen als er gezondheidsklachten om de hoek komen kijken. Naar een woning die is aangepast aan de behoeftes van senioren en wellicht ook toegang tot zorg. 

5. Gezelligheid in de buurt

Als er een reden is waarom iemand níet wil verhuizen, dan is het omdat je gehecht bent geraakt aan je buurtje en je buren. Dus verhuizen oké, maar dan liefst naar iets heel dichtbij. Of – vooruit – als er in ieder geval winkels, restaurantjes of een bioscoop binnen handbereik zijn en de omgeving veilig is. Je wilt immers ook op latere leeftijd graag blijven deelnemen aan het sociale leven. 

Al met al geen krankzinnig wensenlijstje, toch? Maar als we van Nederland een fijn land willen maken om oud te worden en te zijn, is er wel werk aan de winkel en zullen we snel moeten komen met woonconcepten die aansluiten bij de nieuwe generatie ouderen. Woonconcepten die gezamenlijk met de doelgroep worden bedacht en die verder gaan dan ‘een hofje’ of ‘even een appartementencomplex’.

DEEL.

vijftigplussers jouw kant op bewegen?

Waarom Bureauvijftig?

Leer je doelgroep kennen als geen ander

Ruim 15 jaar marktleider in de 50-plusmarkt

Full service: insights, strategie en campagnes

Wij kijken anders naar ouder worden

Toegang tot het Nationale 50Plus Panel en het Vriendenpanel van Bureauvijftig

Scroll naar boven

Benieuwd wat de nieuwe generatie ouderen typeert?

Scroll naar boven