fbpx

Woningmarkt: is doorstroming de oplossing?

De geringe doorstroming van ouderen van grote naar kleinere woningen, zoals appartementen, is volgens gemeenten een van de belangrijkste oorzaken van de woningcrisis. Zo blijkt uit onderzoek van de NOS eind 2021. Als dit soepel zou verlopen, zou de woningmarkt er een stuk beter voor staan, pleiten zij.

De oplossing is echter niet zo simpel. Uit onderzoek blijkt dat veel ouderen graag willen verhuizen: maar liefst 41% van de 50-plussers ziet dit zeker zitten, maar er zijn te weinig geschikte woningen beschikbaar. Bovendien zijn de huidige woningen van deze ouderen vaak ongeschikt: op dit moment zijn er al 1.2 miljoen (te grote) woningen die aanpassingen vereisen om er te kunnen blijven wonen. Laat staan om oud te kunnen worden.

Het probleem

Het probleem is dat het woningaanbod in ons land op dit moment niet aansluit op de bevolkingssamenstelling. Zo’n tweederde van de woningen is een eengezinswoning, terwijl slechts een derde van de huishoudens daadwerkelijk een gezin met kinderen ís. Appartementen voor eenpersoonshuishoudens zijn daarentegen zeer schaars. Hierdoor vissen zowel starters als empty nesters die graag willen doorstromen, achter het net. Er lijkt simpelweg geen plek voor hen.

Om de krapte op de woningmarkt te verruimen wordt op allerlei manieren naar oplossingen gezocht. Eén van die oplossingen is het aantrekkelijker maken van doorstromen van eenpersoons- en tweepersoons huishoudens uit gezinswoningen naar passende woningen die er al wel zijn. 

Challenge Doorstroming biedt oplossingen

Om dit vraagstuk in haar regio aan de pakken, heeft de Provincie Utrecht De Challenge Doorstroming uitgezet. Met deze challenge doet de provincie een oproep om met concrete oplossingen te komen om doorstroming van ouderen op de woningmarkt te bevorderen. In september 2021 werden alle inzendingen verzameld en kon de selectieprocedure beginnen: wie heeft de beste oplossing en gaat er met het prijzengeld vandoor?

De jury selecteerde 9 inzendingen voor de tweede ronde waarin ideeën verder werden uitgewerkt. Op 27 januari 2022 pitchten deze 9 finalisten hun ideeën aan publiek en jury.

Op basis van in ieder geval drie criteria werden de winnaars gekozen.

  • Impact: hoeveel 50-plussers die nu in een grote koopwoning wonen (kunnen) worden gestimuleerd om te verhuizen naar een kleinere, passende woning?
  • Innovativiteit: is de oplossing vernieuwend?
  • Haalbaarheid: heeft de oplossing een realistisch businessmodel? Hoeveel voorwaarden en afhankelijkheden zijn er voordat gestart zou kunnen worden?

4 ideeën om doorstroming te bevorderen

De winnaars van de Challenge Doorstroming zijn geworden… tromgeroffel…: 

1. De ‘Doorstroomtrein’

Volgens de jury is de ‘Doorstroomtrein’ van Floqz tegelijkertijd idealistisch, pragmatisch en bovendien zeer innovatief. Door huishoudens met een verhuiswens binnen de wijk aan elkaar te koppelen, kunnen – geholpen door data – zoveel mogelijk verhuizingen bewerkstelligd worden. Dit vereenvoudigt het zoekproces, drukt de transactieprijzen én ouderen kunnen in hun eigen woonomgeving blijven wonen.

2. ‘Verhuizen en geluk’

Rhodé Reuijl ging er vandoor met een mooie tweede plek! Met haar sympathieke en originele idee ‘Verhuizen en geluk’ zet zij met een televisieprogramma vol in op bewustwording en positieve beeldvorming over doorstroming.

3. ‘De Verhuisadviseur’

Stade Advies legt met hun idee ‘De Verhuisadviseur’ de nadruk op de eerste stap in het proces van (mogelijke) verhuizing. Het persoonlijke contact en het feit dat het breed toepasbaar is, maken dat zij er vandoor gaan met de derde plaats.

4. Simulatie- en rekenmodel

Tot slot werd er een stimuleringsbudget uitgereikt aan Tellers en Benoemers. Hun vindingrijke simulatie- en rekenmodel biedt volgens de jury veel kansen om de problemen op de woningmarkt te verkleinen. “Het vroegtijdig gebruik van data is belangrijk om zo goed en zo snel mogelijk te kunnen reageren op de woonwensen van de 50-plusser in de toekomst.” Met dit budget kunnen zij de volgende stappen zetten om hun model te ontwikkelen om doorstroming op de woningmarkt te bevorderen. 

Zo kun jij kansen verzilveren

Zie jij kansen voor 50-plussers op de woningmarkt? Of ben je benieuwd naar oplossingen voor problemen op de woningmarkt in jouw regio? We wisselen heel graag met je van gedachten. 
Bovendien werken we met allerlei partijen vanuit verschillende initiatieven, aan oplossingen voor de woningkrapte onder 50-plussers. We verbinden je graag aan samenwerkingspartners in ons netwerk. Neem gerust contact met ons op!

DEEL.

vijftigplussers jouw kant op bewegen?

Waarom Bureauvijftig?

Leer je doelgroep kennen als geen ander

Ruim 15 jaar marktleider in de 50-plusmarkt

Full service: insights, strategie en campagnes

Wij kijken anders naar ouder worden

Toegang tot het Nationale 50Plus Panel en het Vriendenpanel van Bureauvijftig

Scroll naar boven

Benieuwd wat de nieuwe generatie ouderen typeert?

Scroll naar boven