fbpx

Onderzoek: de populairste zoektermen van 2020

Al meer dan 20 jaar wijst Startpagina.nl mensen de weg op het internet. Samen met GoeieVraag.nl trekt de website maandelijks 4 miljoen bezoekers. Als iemand weet wat er speelt in ons land, dan is het Startpagina wel. Daarom doken we met hen in de geschiedenis van zoektermen in 2020 om opvallende inzichten op te doen! Welke BN’ers zochten we massaal, welke vragen over corona stelden we en naar welke sport zochten we het meest?

Infographic 'Wat zoekt Nederland in 2020?'
In Opdracht van Startpagina deden we onderzoek naar de zoektermen van Nederlanders in 2020.

Coronajaar
Natuurlijk kunnen we er niet omheen: 2020 was hét jaar van het coronavirus. Dat was ook te zien in ons zoekgedrag. Zo stelden, vooral tijdens de eerste lockdown, veel meer mensen gezondheidsvragen via Goeievraag.nl en werden er meer dan 170.000 corona gerelateerde zoekopdrachten gedaan op Startpagina.nl. 

We wilden bijvoorbeeld weten hoe je het beste je lichaamstemperatuur kunt opmeten, of hoelang het duurt voordat je je geur en smaak weer terugkrijgt wanneer je ziek bent geweest. Ook het effect van de vele persconferenties is terug te zien in ons zoekgedrag. Mark en Hugo de Jonge waren dit jaar de politici waar veruit het meest naar gezocht werd. 

Huis, tuin en keuken
Het effect van COVID-19 was niet alleen terug te zien in de grotere belangstelling voor medische onderwerpen. Aan het zoekgedrag was duidelijk terug te zien dat we zo veel mogelijk thuis moesten blijven. Dit betekende dat we meer projecten in en om het huis deden. 

Tijdens de lockdown verdubbelde het aantal bezoekers van de categorie ‘wonen’, en kwamen er aanzienlijk meer vragen binnen over doe-het-zelven. Zo zochten we massaal op handige tips om de wasmachine te ontkalken of de frituurpan schoon te maken. Ook het aantal vragen over tuinieren steeg ten opzichte van vorig jaar en verdriedubbelde zelfs tijdens de eerste golf. 

Een verloren sportjaar?
Verschillende belangrijke (sport)evenementen konden in 2020 helaas niet doorgaan, maar gelukkig lag niet alles stil. Veruit de populairste sporter dit jaar was Max Verstappen, ook op Formule 1 in het algemeen werd veel gezocht. Daarnaast hebben we afgelopen jaar flink onze hersenen laten kraken, blijkt uit ons zoekgedrag. Denksporten zoals klaverjassen en schaken waren populair. Al kan dat laatste ook te maken hebben met de populaire Netflix-serie ‘The Queens Gambit’, over een getalenteerde jonge meester schaakster. Ook opvallend: voetbal, normaal een zeer populaire zoekterm, hield ons dit jaar minder bezig. Dit hangt natuurlijk samen met het aflasten van vele competities.

Quarantaine kilo’s
Als laatste gingen de restaurants eind 2020 natuurlijk dicht, dus moesten we ons heil dichter bij huis zoeken. Daarom gingen we massaal op zoek naar goede recepten. Dat verklaart wellicht die coronakilo’s: waar we ons vervolgens afvroegen hoe we die het beste kunnen kwijtraken.

DEEL.

vijftigplussers jouw kant op bewegen?

Waarom Bureauvijftig?

Leer je doelgroep kennen als geen ander

Ruim 15 jaar marktleider in de 50-plusmarkt

Full service: insights, strategie en campagnes

Wij kijken anders naar ouder worden

Toegang tot het Nationale 50Plus Panel en het Vriendenpanel van Bureauvijftig

Scroll naar boven

Benieuwd wat de nieuwe generatie ouderen typeert?

Scroll naar boven