fbpx

Thuis Oud Worden Onderzoek 2024

Hoe gaan we met z’n allen de uitdagingen van een vergrijzende samenleving oplossen? De zorg staat onder druk, er zijn personeels- en woningtekorten. Eén ding is duidelijk: de oplossing ligt bij de nieuwe generatie ouderen zelf. Daarom is het extra belangrijk om hun behoeftes goed in kaart te krijgen en hen te betrekken bij de oplossingen. Wat willen deze ouderen als het gaat over wonen, zorg en welzijn?

Nieuwe generatie ouderen met nieuwe wensen en behoeftes

Wie ís deze nieuwe generatie ouderen? Wat weten we eigenlijk van ze? Aan welke vorm van zorg hebben ze behoefte? Hebben ze veel contact met de buren? En durven ze hun eigen netwerk om hulp te vragen? Of verwachten ze dat ‘de zorg’ alles regelt? Ze willen niet verhuizen, toch? Zouden aanpassingen met (technologische) hulpmiddelen helpen om langer thuis te kunnen wonen? Snappen ze dat dan wel? En waar willen ouderen eigenlijk wonen als ze echt zorg nodig hebben? Welke rol speelt de buurt daarbij?

Uitgebreid kwantitatief onderzoek 

Samen met Vilans, de kennisorganisatie voor zorg en ondersteuning, hebben we het ze gevraagd. Wat zouden ze graag willen, hoe zien ze de toekomst voor zich. Het onderzoek onder 1629 respondenten van vijftig jaar en ouder leverde een aantal verrassende resultaten op. Inzichten die relevant zijn voor iedere zorgbestuurder en iedere woningcorporatie en alle partijen daaromheen, maar ook voor ons als samenleving. Omdat deze inzichten concrete handvatten geven hoe dingen anders kunnen en moeten. 

Thuis oud worden dankzij technologie en goed contact met buren  

Een belangrijke uitkomst uit het onderzoek is het feit dat meer dan tweederde van de ondervraagden aangeeft dat ze op hun buurtgenoten terug kunnen vallen mocht dat nodig zijn. Uit de resultaten blijkt ook dat we anderen graag een handje helpen: maar liefst 72% wil een ander minimaal een keer per week helpen en 40% zelfs meerdere keren. 

We willen liefst thuis blijven wonen, zelfs als we (meer) zorg nodig hebben. Wat is daar dan voor nodig? Ondersteuning in de vorm van technologische hulpmiddelen kan zeker helpen. Goed om te weten dat de nieuwe generatie ouderen technologie omarmt daar waar ze er baat bij hebben: om de eigen gezondheid te monitoren, de huisarts via beeldbellen te spreken of voor hun eigen veiligheid in huis. 

Nieuwsgierig geworden?

Download de belangrijkste inzichten hieronder. We staan te trappelen om je nóg meer te vertellen. Aan jou en je team. Meer weten? Stuur Anne gerust een mailtje: annehezemans@bureauvijftig.nl.

Ontvang de inzichten uit Het Thuis Oud Worden onderzoek

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

DEEL.

vijftigplussers jouw kant op bewegen?

Waarom Bureauvijftig?

Leer je doelgroep kennen als geen ander

Ruim 15 jaar marktleider in de 50-plusmarkt

Full service: insights, strategie en campagnes

Wij kijken anders naar ouder worden

Toegang tot het Nationale 50Plus Panel en het Vriendenpanel van Bureauvijftig

Scroll naar boven

Benieuwd wat de nieuwe generatie ouderen typeert?

Scroll naar boven