fbpx

Mantelzorgen: uit vrije wil of tegen wil en dank?

Naarmate we ouder worden, hebben we steeds meer zorg en ondersteuning nodig. Deze hulp wordt deels geboden door professionals zoals thuiszorgmedewerkers en artsen. Toch zullen we als maatschappij ook meer zelf moeten organiseren en doen.

Boodschappen voor je schoonmoeder, je buurman helpen in de tuin of een actievere rol in het huishouden omdat jouw partner of ouder het niet meer (helemaal) kan. Ineens ben je mantelzorger. Ook al zien we dat vaak zelf niet zo. Het is immers niet meer dan logisch om even te helpen. Het zorgen voor een ander geeft voldoening, maar kan ook zwaar zijn.

Dubbele vergrijzing

Doordat we massaal ouder worden en zo lang mogelijk in de huidige woning blijven wonen (aging in place), zijn we afhankelijker van hulp van onze naasten. Tegelijkertijd daalt het aantal beschikbare krachten in de zorg. We zullen de komende jaren dus nog veel meer mantelzorg moeten gaan verlenen. Naar elkaar omzien, er voor elkaar zijn. Solidariteit betekent het samen regelen en organiseren.

De jonge mantelzorger

Een kwart van alle kinderen en jongeren in Nederland is al mantelzorger. Deze ‘Jong Mantelzorgers’ zetten zich in voor een naaste, zoals een ouder of grootouder. Het zorgen voor een ander zien zij vaak als vanzelfsprekend, maar is een grote verantwoordelijkheid. Van 1 tot en met 7 juni 2022 is het de Week van de Jonge Mantelzorger om extra aandacht te vragen voor deze groep.

De mantelzorgende vijftigplusser

Op dit moment is één op de drie vijftigplussers mantelzorger. Zij mantelzorgen vaak voor een ouder, maar ook steeds vaker voor vrienden of andere naasten. Uit recent onderzoek in ons Nationale 50Plus Panel blijkt dat bijna 10% van de vijftigplussers denkt na het pensioen meer tijd kwijt te zijn aan het mantelzorgen voor naasten. 

In de praktijk zien we dat dit met name 60+ vrouwen zijn. De vrouw die naast haar baan het huishouden draaiend houdt en verantwoordelijk is voor de huishoudelijke uitdagingen van haar (schoon)ouder. Als het even kan past zij ook op de kleinkinderen. Kortom: een hectisch leven waarbij overbelasting op de loer ligt. Men doet het immers met liefde en plezier voor hun naasten, maar waar blijft de tijd voor zichzelf?

Mantelzorgers ondersteunen

Bij Bureauvijftig gaat het onderwerp mantelzorg ons aan het hart. Daarom zijn we heel nauw betrokken bij het initiatief Moeder aan de Lijn. Hiermee vragen we aandacht voor de rol van mantelzorgers. Om overbelasting te voorkomen en mantelzorgers met elkaar in contact te brengen. We dragen concrete oplossingen aan, voorzien van advies en gaan vooral met mantelzorgers in gesprek. Want, wij geloven dat praten over je ervaringen anderen kan inspireren en helpen.

In jouw gemeente of regio een meetUp organiseren waar mantelzorgers samen kunnen komen? We zoeken nog samenwerkingspartners als overheidsinstellingen, gemeenten en zorgorganisaties die dit samen met ons willen doen. Neem hier alvast een kijkje of neem contact met ons op voor de mogelijkheden!

DEEL.

vijftigplussers jouw kant op bewegen?

Waarom Bureauvijftig?

Leer je doelgroep kennen als geen ander

Ruim 15 jaar marktleider

Full service: data, strategie en campagnes

Wij kijken anders naar ouder worden

Toegang tot het Nationale 50Plus Panel

Scroll naar boven

Benieuwd wat de nieuwe generatie ouderen typeert?

Scroll naar boven