fbpx

Onderzoek toont aan: ouderen worden mediawijzer!

Vijftigplussers ervaren het internet als onveiliger dan 5 jaar geleden, maar zijn ook beter op de hoogte van de risico’s. Zij treffen steeds vaker maatregelen om hun online privacy te beschermen en zijn mediawijzer. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Online veiligheid en privacy 2018’, dat wij uitvoerden voor onze klant Startpagina.nl. Uiteraard hebben we dit onderzoek uitgevoerd in ons eigen Nationale 50Plus Panel. We hebben 1.109 Nederlanders van 50 jaar en ouder een reeks vragen voorgelegd. 

Bezorgdheid o.a. over phishing

Van de ondervraagde senioren is 39% (zeer) bezorgd over phishing. In 2017 was dit nog 46%. Zij maken zich vooral zorgen over ransomware, bijna 49% geeft aan hier (zeer) bezorgd over te zijn. Maar ook hier is een daling te zien t.o.v. 2017: toen lag het percentage op 53.

Deze lagere scores zijn volgens Leon Dekker van Startpagina.nl vooral toe te schrijven aan de toegenomen aandacht voor online veiligheid. ‘Senioren zijn zich meer bewust van de gevaren online. Dit is positief. Zij zullen anno 2018 niet meer zo snel op een link in een verdachte e-mail klikken.’

Dekker geeft aan dat 62% van de ouderen weet hoe ze een veilige website kunnen herkennen. In 2017 was dit nog 55%. Ook zijn zij beter op de hoogte van waar aangifte van internetcriminaliteit gedaan kan worden. ‘Dit alles wijst erop dat oudere Nederlanders steeds mediawijzer worden’.

Europese privacywetgeving (AVG)

De vijftigplussers laten zich over internetveiligheid vooral voorlichten door consumentenorganisaties, hun kinderen, de overheid en kranten/magazines.

Verder blijkt uit het onderzoek dat een meerderheid van de ondervraagden (54%) positief is over de aangescherpte Europese privacywetgeving (AVG) die per 1 mei a.s. ingaat. Wel is hier enig verschil te zien tussen hoogopgeleiden (37%) en laagopgeleiden (63%).

Al jaren werken we met veel plezier samen met Startpagina.nl. Naast het meedenken over het delen van hun verhaal, proberen we ook meer inzicht te krijgen in de kansrijke doelgroep die zij bedienen.  Het platform, dat in 2018 haar 20-jarig jubileum viert, trekt maandelijks 5 miljoen bezoekers. De site biedt een handmatige selectie van links waarmee bezoekers eenvoudig alles kunnen vinden wat zij nodig hebben op het internet. Van inspiratie, vragen & antwoorden, tot specifieke aankoop.

Meer weten over dit onderzoek, over Startpagina.nl of over wat wij op het gebied van insights voor jouw bedrijf kunnen doen? Neem gerust contact met ons op!

DEEL.

vijftigplussers jouw kant op bewegen?

Waarom Bureauvijftig?

Leer je doelgroep kennen als geen ander

Ruim 15 jaar marktleider in de 50-plusmarkt

Full service: insights, strategie en campagnes

Wij kijken anders naar ouder worden

Toegang tot het Nationale 50Plus Panel en het Vriendenpanel van Bureauvijftig

Scroll naar boven

Benieuwd wat de nieuwe generatie ouderen typeert?

Scroll naar boven