Dat de beschikbaarheid van zorg en ondersteuning onder druk staat is al lang geen nieuws meer. De druk neemt verder toe door de toenemende krapte op de arbeidsmarkt en kleiner wordende groep mantelzorg (informele zorg). En uiteraard door de steeds groter wordende groepen ouderen die een vorm van (lichte) ondersteuning nodig hebben. Gelukkig is er al veel technologie beschikbaar of in ontwikkeling. Technologie om ouder worden te faciliteren, ofwel age tech. Technologie die ervoor zorgt dat mensen grip kunnen houden op hun leven. Om eigen keuzes te kunnen blijven maken en de dagelijkse dag zo in te richten als men dat wil.
Technologie voor ouderen als kans
Technologie en ouderen: veel mensen zien dan beren op de weg. Als een onmogelijke combinatie. Dat is een gevaarlijke aanname. Als je het de doelgroep zelf vraagt staan ze namelijk te trappelen. Echt? Ja, echt. Alleen moeten we technologische oplossingen op een andere manier onder de aandacht brengen. Op een andere manier communiceren over de mogelijkheden die een applicatie of een tool biedt. Niet vanuit ‘ziek, zwak en misselijk’, maar vanuit een positieve blik: het leven blijven leven.
Communicatie over slimme technologie richting jouw doelgroep
Veel age tech is gericht op het voorkomen van vervelende situaties, zoals valpartijen of hulp nodig hebben. De communicatie naar de gebruiker moet rigoureus anders. Laat de voordelen zien vanuit kracht, comfort, zelfstandigheid en zelf doen. Dan is de kans op acceptatie en adoptie vele malen groter. Immers de nieuwe generatie oudere is erg tech savvy, maar wel zeer selectief. Ze omarmen technologie als het er voor hen toe doet. Onze opdrachtgever Leefsamen voorziet in slimme monitoring en alarmering. Bekijk hier hoe we met hen hun communicatie onder de loep namen.
De inzet van slimme sensoren
Age tech kent allerlei toepassingen. Zo kunnen slimme sensoren in de slaapkamer detecteren of iemand uit bed is gestapt. Een fijn idee voor de gebruiker en tegelijkertijd voor de naaste, mantelzorger of zorgprofessional. Immers wordt direct doorgegeven of iemand ‘s nachts ronddwaalt of ‘s ochtends is opgestaan. Een sensor in de douche kan worden ingezet om letsel bij valpartijen te beperken. De nodige hulp kan eerder geboden worden omdat naasten of professionals direct op de hoogte worden gesteld van de val. Tegelijkertijd zien we dat kinderen meerdere keren per dag contact opnemen met een ouder om te vragen of alles in orde is. Dat hoeft niet meer met slimme sensoren. Win-win dus.
Technologie in het dagelijkse leven
Een robotstofzuiger kan het huis netjes bijhouden zonder dat een iemand het gevoel heeft altijd thuis te moeten zijn voor een schoonmaakster of huishoudelijke ondersteuner. Een medicijndispenser kan helpen bij het innemen van de juiste medicatie op het juiste moment. Ook daarvoor hoeft er geen zorgpersoneel langs te laten komen. Naast het vergroten van veiligheid kan technologie natuurlijk ook worden ingezet om mensen in beweging te brengen. Bijvoorbeeld door het aantal gezette stappen te monitoren. Of wat dacht je de inzet van age tech voor het meten van belangrijke gezondheidswaarden, zoals bloeddruk, hartslag. Het allemaal van een afstand. Alleen als het gewenst of nodig is worden de juiste partijen ingelicht.
De toepassingen zijn dus eindeloos. Hoe je digitale technologie precies onder de aandacht brengt bij een oudere doelgroep? We geven je graag deze 4 tips.
Verder praten over ouderen en technologie? Neem gerust contact met ons op! We denken graag mee over strategie en content om jouw doelgroep te bereiken.