fbpx

Zeeën van vrije tijd of juist tijd tekort?

Hoe ouder je bent, hoe meer vrije tijd je hebt. Althans, dat zegt men. Uit onze onderzoeken leren we juist dat we allemaal chronisch tijd tekort hebben. Of je nu jong of een dagje ouder bent. De invulling van die kostbare tijd verandert wél naarmate we ouder worden.

Na pensionering ondergaan onze agenda’s de grootste verandering. Het moment waar we allemaal van weten dat het er, vroeg of laat, van gaat komen, maar waar we ons niet of nauwelijks op voorbereiden. Bijna 4 op de 10 50-plussers heeft eigenlijk geen post-pensioenplan. Dus, waar vullen zij hun dagen mee na hun laatste werkdag? En wat valt op?

Allereerst is er een groot verschil tussen de invulling van vrije tijd voor mensen met of zonder partner. Alleenstaanden geven aan het lastiger te vinden om te bepalen wat zij met de ontstane vrije tijd willen doen. 

Structuur in de vrije tijd

Het aantal gepensioneerden dat wil blijven werken neemt toe: dat schreven we ook in deze blog over de dromen van 60-plussers. Ook het aantal mensen dat (meer) vrijwilligerswerk gaat doen groeit. In beide gevallen is flexibiliteit van groot belang. Immers: je wilt wel het gevoel hebben zelf grip op de ‘vrije tijd’ te hebben. 

Ook wordt er flink meer tijd aan hobby’s besteed. Activiteiten waarvoor men eerder de tijd niet had, worden nu opgepakt. Ook zien we dat een kwart van de ouderen actief nieuwe dingen gaat leren in de vorm van een cursus of een studie. Met name in de eerste 1,5 jaar na de laatste officiële werkdag zien we dat er veel van de vrijheid wordt genoten. Het is dan gemakkelijk om invulling voor de dagen te vinden. Daarna geeft een grote meerderheid aan het toch wel uitdagend te vinden om weer structuur in de dagen te krijgen. 

Lekker veel dagjes uit

Bijna de helft van de 50-plussers gaat maandelijks minimaal één keer een dagje uit. Dit neemt toe naarmate men ouder wordt. Uit een recent onderzoek in ons Nationale 50Plus Panel blijken deze uitjes zeer uiteen te lopen. Een stad verkennen om te winkelen, cultuur snuiven in een museum. Vooral nu het weer gewoon kan en mag zonder beperkingen. Actieve uitstapjes zijn populair. Van lekker wandelen of fietsen in de natuur, tot varen of nieuwe sporten proberen

Met partner of vriendengroep op stap

Met wie gaan 50-plussers het liefst op pad? Vaak met de eigen partner of met vrienden en vriendinnen. Opvallend: mannen gaan het liefst met hun partner, vrouwen geven de voorkeur aan een dagje uit met vriendinnen. Als men inmiddels opa of oma is, zien we ook dat het aantal uitjes met de kleinkinderen hoog op de agenda staat. Dagjes uit vinden dan voornamelijk ook in pretparken, speeltuinen en het theater plaats. 

Kansen verzilveren, dromen najagen

Gevoelsmatig hebben ouderen altijd tijd tekort. Er zijn nog dromen, plannen, wensen en ideeën. Kortom: hoe verleid jij 50-plussers om zijn of haar schaarse vrije tijd aan jou te besteden? Om jouw winkel of museum te bezoeken? Of met hun kleinkinderen naar jouw pretpark of theater te komen?

Wij geven je graag een kennisvoorsprong ten opzichte van jouw concurrenten. We delen onze kennis en inzichten over deze kansrijke doelgroep graag met je. Neem contact met ons op om te sparren of bekijk direct ons aanbod!

DEEL.

vijftigplussers jouw kant op bewegen?

Waarom Bureauvijftig?

Leer je doelgroep kennen als geen ander

Ruim 15 jaar marktleider in de 50-plusmarkt

Full service: insights, strategie en campagnes

Wij kijken anders naar ouder worden

Toegang tot het Nationale 50Plus Panel en het Vriendenpanel van Bureauvijftig

Scroll naar boven

Benieuwd wat de nieuwe generatie ouderen typeert?

Scroll naar boven